Bourgognes

Sinds 1991 is mijn liefde voor Bourgognes begonnen. Vanaf 1985 ben ik intensief vele wijngebieden in Frankrijk en daarbuiten gaan bezoeken. De Bourgogne kwam pas in 1991 als laatste aan de beurt. Bourgogne is in mijn optiek het moeilijkste gebied van Frankrijk. Met name de kleinschaligheid van de wijnboeren en de honderden appellaties, soms miniscuul klein in oppervlakte, maken het gebied erg ondoorzichtig.

Ook de mentaliteit van de vele duizenden wijnboeren draagt hier niet toe bij. Bourgogne heeft decennia lang geteerd op zijn roem. De wijnen werden gemakkelijk verkocht tegen torenhoge prijzen. De invloed van de Nieuwe Wereld, zo noemen we professioneel alles wat van buiten Europa komt, heeft ertoe bijgedragen dat er meer concurrentie is gekomen.  Met meer aanbod van wijnen, waardoor niet automatisch meer gekozen werd voor de Bourgogne, of andere wijnen uit Frankrijk.  Vandaag de dag zien we dat veel jongere wijnboeren in de Bourgogne veel meer opleiding genoten hebben. Het belang van het wijngaard-onderhoud wordt veel groter geacht dan vroeger. Men snoeit beter, men onderhoudt de bodem beter door biologisch te werken. Immers de kwaliteit van de druif begint aan de wijnstok. Als die kwaliteit niet goed is, kun je er nooit een mooie wijn van maken.

Vooral in de Bourgogne telt, dat een lage opbrengst per hectare doorslaggevend belangrijk is voor de kwaliteit van de wijn. Daarnaast komt het vakmanschap van de wijnboer zelf. En wat meetelt is, hoeveel de wijnboer zelf geïnvesteerd heeft in vinificatietanks, eikenhouten vaten voor de opslag van de wijn en de pneumatische persen, voor een zachte persing van de druiven om meer balans in de wijn te creëren.

Deze zaken zijn niet uit een boekje te halen. De wijnboeren bezoeken, met ze praten, proeven uit de vaten en naderhand nogmaals proeven als de wijn gebotteld is, dragen bij tot inzicht in de wijnen en kennis en ervaring om een inschatting te maken over de ontwikkeling van de wijn.

Een aantal keren per jaar organiseer ik een proeverij om vooral de Bourgognes van topkaliber in diverse prijsklassen te presenteren. Inmiddels wordt er aan een flink aantal top-restaurants geleverd en is er een beperkte voorraad aanwezig. Veel wijnen worden echter uitsluitend op bestelling geimporteerd zodat ik de wijnen tegen aantrekkelijke prijzen kan aanbieden. Deze wijnen komen op de proeverijen in het voor- en najaar te staan.

U kunt zich opgeven voor de proeverijen middels het contactformulier. Ik hoop vele liefhebbers te mogen ontvangen op mijn komende proeverijen.

 

Fotogalerij