Bezoek aan de Beaujolais in juli 2012

jul 18, 2012   //   by admin   //   Blog  //  No Comments

Doel de Grand Crus van de Beaujolais opnieuw op de kaart te zetten.

In Nederland is het zeer droevig gesteld met de Beaujolais en de Beaujolais Crus. Er wordt geen aandacht aan besteed en als er al aandacht is, dan is dat voor de Beaujolais Primeurs. De Primeurs zijn de nieuwe wijnen van hetzelfde jaar. Zij worden altijd de 3e donderdag van november op de markt gebracht. De Primeurs zijn leuke wijnen voor een paar weken, maar de echte wijnen zijn de Beaujolais Crus. Ik ben al 20 jaar lang een liefhebber van mooie Beaujolais Crus. Die selecteer ik dan bij kleine wijnboeren, die nog authentiek de Crus maken. Daarom heb je een grote verscheidenheid in smaken voor alle verschillende crus.

Met een collega-importeur uit Rotterdam heb ik nu het plan opgevat om de Beaujolais Crus, of zeg maar liever de Grand Crus van de Beaujolais een ereplaats te geven die ze verdienen. Als deze wijnen goed gemaakt zijn, dan zijn het verrukkelijke verteerbare wijnen, die ook in de zomer licht gekoeld gedronken kunnen worden. Juist in deze tijd van niet te zware maaltijden, zijn deze wijnen optimale begeleiders van zowel de maaltijd als bij tapas of  ‘s avonds bij de kaas en worst.

De bekendste Crus zijn Fleurie, Brouilly en Moulin-à-Vent. Maar ook Chiroubles, Morgon, Saint-Amour en Juliénas zijn interessant. En de meest lichtvoetige, maar ook meest verleidelijke Cru is de nieuwste, Régnié. Al jaren ken ik de wijnen van Paul Cinquin in Régnié. Een volslagen maffe wijnboer, die helemaal gek is van wielrennen. Hij kent alle groten der aarde, inclusief onze Nederlandse cracks van vroeger. En hij, samen met zijn zoon Franck, maken de allerlekkerste Régnié. Zelfs Tony Eyck is fervend aanhanger van deze wijnboer. In Parijs hebben alle toprestaurants de Beaujolais Crus op de kaart staan. In Nederland zijn ze op één hand te tellen. Daar gaan we verandering in brengen, door een aantal promotors te zoeken voor deze superwijnen. Wie dat gaan worden, houd ik nog even geheim, want daar zijn we nog druk mee bezig. Maar zodra we meer weten, zal ik erover publiceren.

Op de najaarsproeverij in oktober zal ik zeker een selectie van de mooie Crus zetten. Dus houdt het programma in de gaten. Onderstaand twee filmpjes die ik met Paul en met Franck Cinquin maakte.

 

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.

Fotogalerij