BEAUJOLAIS

Gelukkig zien we dat Beaujolais weer terugkomt in de horeca. De drietal georganiseerde Concoursen du Beaujolais hebben hier zeker toe bijgedragen.
Gamay is een druif die in de verte afstamt van Pinot Noir. Alleen in een wat verteerbare variant. Daarom passen Beaujolais tegenwoordig uitstekend in de lichtere life- en eetstijl.

De Crus uit de Beaujolais zijn extra aantrekkelijk.
Argumenten: de lichte verteerbaarheid past uitstekend bij een lichtere keuken, minder eten, letten op je gewicht etc. Het zijn bovendien de ideale wijnen die bij bijna-alles passen. De beste combinatie is nog wel kaas. Probeer dit eens uit.
Wilt u een reisje maken naar de Beaujolais, dan is dat ook mogelijk via de Compagnons du Beaujolais. Vraag informatie aan via het contactformulier.

Beaujolais behoort officiëel tot de Bourgogne. Ik beschouw dit gebied toch echt als een ander gebied vooral ook door de totaal andere structuur en diversiteit aan wijnen. Gamay is hier de rode druif die voor alle crus gebruikt wordt. Ik spreek uitdrukkelijk niet over de Beaujolais Primeur. Deze wijnen breken de reputatie van de goede Beaujolais af en hebben voor het overgrote deel totaal geen karakter. Ik werk ook nu, zoals altijd in het verleden, met de kleine wijnboeren die hun eigen specifieke cru maken. Ik noemde ze nog steeds de Boeren-beaujolais om uitdrukking te geven aan de geheel eigen karakters per cru. Diverse malen per jaar bezoek ik de Beaujolais om een aantal wijnen te selecteren.

Boeren-Beaujolais zijn voor mij de ultieme wijnen voor de zomer. Licht gekoeld een verrukking. En de meest geschikte rode wijn om bij allerlei soorten kazen te serveren. Gamay heeft naast het lekkere, verteerbare rode fruit ook een mooie zuurgraad. Daarom combineren deze wijn zo goed bij kaas. Maar in de winter kunnen de zwaardere Crus zoals Moulin-à-Vent of de Chenas en een speciale houtgerijpte Morgon u verrassen met hun volle, sappige en warme smaak.

Diverse malen per jaar zetten wij de Boeren-Beaujolais op tafel en kunt u ze komen proeven. Geeft u op voor de proeverijen en u wordt uitgenodigd.

Inmiddels is het gamma Beaujolais behoorlijk uitgebreid. Wij werken met 7 kleine boeren. Alle 10 de Crus zijn vertegenwoordigd:
Brouily
Saint Amour
Juliénas
Chiroubles
Moulin-à-Vent
Morgon
Régnié
Fleurie
Cote de Brouilly
Chenas

Maar ook een aantal specialiteiten zoals:
Beaujolais Blanc
Een superieure Beaujolais Villages
Een droge rosé wijn van de Gamay druif gemaakt en

Zoals u ziet, genoeg om deze fantastische streek te ontdekken.

 

 

Fotogalerij