BEAUJOLAIS

In mei 2017 is de jaargang 2015 Régnié van Domaine des Braves uitverkocht en is de 2016 binnen gekomen. Het jaar 2016 is minuscuul klein van opbrengst maar van zeer hoge kwaliteit. Een zeer waardige opvolger van de fantastische 2015. De jaargang 2016 zal zeker weer ingezonden worden naar het Beaujolais Concours. Inmiddels is de Beaujolais Rosée de Soirée 2016 ingezonden voor het concours “Verkiezing van de beste rosé 2017” ook in diverse prijscategorieen. Begin juni weten we de uitslag.

Ook het jaar 2016 was zeer succesvol. Op het Beaujolais concours tijdens de culinaire beurs Gastronomie Utrecht in november 2016 stonden 6 wijnen in de door een professionele jury geselecteerde finale ronde. De Régnié 2015 van Domaine des Braves van Franck Cinquin werd gedeeld winnaar in zijn categorie. Zie ook Compagnons du Beaujolais voor het hele artikel.

Het jaar 2015 was voor mij zeer succesvol. Vier prijzen wonnen mijn wijnen op het 1e Beaujolais concours in Nederland in Oktober 2015. Zie voor de specificaties het hoofdstuk “Compagnons du Beaujolais” onder het Evenementen kopje.

De Crus uit de Beaujolais gaan het helemaal maken in 2016.
Argumenten: de lichte verteerbaarheid past uitstekend bij een lichtere keuken, minder eten, letten op je gewicht etc. Het zijn bovendien de ideale wijnen die bij bijna-alles passen. De beste combinatie is nog wel kaas. Probeer dit eens uit.
Wilt u een reisje maken naar de Beaujolais, dan is dat ook mogelijk via de Compagnons du Beaujolais. Vraag informatie aan via het contactformulier.

Beaujolais behoort officiëel tot de Bourgogne. Ik beschouw dit gebied toch echt als een ander gebied vooral ook door de totaal andere structuur en diversiteit aan wijnen. Gamay is hier de rode druif die voor alle crus gebruikt wordt. Ik spreek uitdrukkelijk niet over de Beaujolais Primeur. Deze wijnen breken de reputatie van de goede Beaujolais af en hebben voor het overgrote deel totaal geen karakter. Ik werk ook nu, zoals altijd in het verleden, met de kleine wijnboeren die hun eigen specifieke cru maken. Ik noemde ze nog steeds de Boeren-beaujolais om uitdrukking te geven aan de geheel eigen karakters per cru. Diverse malen per jaar bezoek ik de Beaujolais om een aantal wijnen te selecteren.

Boeren-Beaujolais zijn voor mij de ultieme wijnen voor de zomer. Licht gekoeld een verrukking. En de meest geschikte rode wijn om bij allerlei soorten kazen te serveren. Gamay heeft naast het lekkere, verteerbare rode fruit ook een mooie zuurgraad. Daarom combineren deze wijn zo goed bij kaas. Maar in de winter kunnen de zwaardere Crus zoals Moulin-à-Vent of de Chenas en een speciale houtgerijpte Morgon u verrassen met hun volle, sappige en warme smaak.

Diverse malen per jaar zet ik de Boeren-Beaujolais op tafel en kunt u ze komen proeven. Geeft u op voor de proeverijen en u wordt uitgenodigd.

Inmiddels is het gamma Beaujolais behoorlijk uitgebreid. Ik werk met 7 kleine boeren. Alle 10 de Crus zijn vertegenwoordigd:
Brouily
Saint Amour
Juliénas
Chiroubles
Moulin-à-Vent
Morgon
Régnié
Fleurie
Cote de Brouilly
Chenas

Maar ook een aantal specialiteiten zoals:
Beaujolais Blanc
Een superieure Beaujolais Villages
Een droge rosé wijn van de Gamay druif gemaakt en

Zoals u ziet, genoeg om deze fantastische streek te ontdekken.

 

 

Fotogalerij