Bourgogne Rouge Hautes Côtes de Beaune 2015 François d’Allaines

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne

Druivenras: 100% Pinot Noir

Producent:

In the middle of nowhere vond ik François d’Allaines. De buitenkant had veel weg van een oude schuur, maar eenmaal binnen was een strakke, moderne kelder met veel vaten en een aangrenzend effectief proeflokaal. François werkt net als Stéphan Brocard met een aantal kleine boeren samen. Vinifieert samen, maar hij gaat nog een stap verder, en laat de wijnen voor eigen rekening en risico rijpen op grotendeels nieuwe eikenhouten vaten. Daarnaast heeft François enkele eigen wijngaarden in de Côte de Beaune in rood en wit. François weet op onnavolgbare wijze zijn wijnen een bepaalde romigheid te geven. Een rijke stijl met voldoende frisheid, zeer verleidelijk.

Vinificatie:

De wijngaarden liggen achter Maranges, dus in de zuidkant bij Santenay. Volledig ontsteelt en bij lage temperaturen vergist op roestvrijstalen tanks. Daarna een rijping van 1 jaar op gebruikte eikenhouten vaten.

Proefnotite:

Mooie helderrode kleur. Aangename, zachte kruidige geur. Ook wat kersenbonbon met likeur in geur. Hele verleidelijke wijn, elegant, verfijnd, niet zwaar, eerder licht, maar heel lekker drinken. Mooi fruit, beetje kruidigheid, enorme fluweligheid. Algemene indruk is een bonbonachtige Pinot Noir. Voor de wat minder geoefende Pinot Noir drinken is dit een openbaring. Gekoeld drinken.

Fotogalerij