Cedrus blanc 2014 IGP Gascogne

Herkomst: Zuid-Frankrijk, Gascogne

Druiven: Ugni Blanc en Colombard

Producent:
Pascal Verhaeghen, Ch. du Cèdre, Cahors

Al in 1991 ontdekte ik Château du Cèdre in de Cahors. Pascal Verhaeghe is de nieuwe generatie wijnmakers in Cahors, die de wijnen een nieuwe dimensie geven. Meer fruit, zachte tannines, mooie rijpheid en vooral een goede balans. Door de jaren heen is het bedrijf biologisch gaan werken en zijn zij inmiddels gecertificeerd. Maar Cahors wijnen zijn geen wijnen die in pallets verkocht worden, dus de aanvoer van deze wijnen is altijd enigszins problematisch.
Groot was mijn verrassing dan ook, dat ik op de Prowein in maart jl. een aantal nieuwe wijnen bij Pascal proefde. Pascal heeft heel bewust gekozen voor een aantal commerciële wijnen, die een opstap kunnen zijn naar zijn topwijnen uit de Cahors. De druiven van onderstaande wijnen worden door Pascal bij zeer kritisch geselecteerde boeren gekocht. Hij vinifiëert en bottelt de wijnen zelf.

Vinificatie:Cedrus Blanc

Gemaakt van 60% Ugni blanc en 40% Colombard. De echte authentieke druivensoorten. Gelukkig geen sauvignon blanc, want dat maakt de wijn uit deze streek voor mij minder interessant. Het is een a-typische Gascogne. 15% is later geplukt waardoor de wijn meer exotische hinten krijgt.

Proefnotitie:

Prachtige neus, gekonfijt fruit, mooi dik en sappig. Leuke fraîcheur en mooie lengte. Medium stuivend door de wat rijpere pluk.

 

Fotogalerij