DOMAINE DE ROCHEVILLE, LOIRE-SAUMUR

Sinds enkele jaren importeer ik Domaine de Rocheville exclusief voor Nederland.

Dit Domaine werkt biologisch en wordt gedreven door twee gepassioneerde wijnmakers: Philippe en Agnès Porché. Zij hebben in 2004 het domaine gekocht en zijn met veel passie gaan wijnmaken. Ik heb een 4-tal wijnen van hen geselecteerd. In juli 2014 bezocht ik hun nieuw gebouwde kelder en ontvangstruimten. Het is gevestigd in het plaatsje Parnay, bovenop een heuvel zodat je een prachtig uitzicht hebt over de gehele regio. Het is een prestigieus project, wat een trekpleister moet worden voor de gehele regio. Er is gelegenheid om presentatie te geven, bruiloften te houden, of grote groepen personen te ontvangen. Onderstaand een foto-impressie. De navolgende wijnen worden op dit moment door mij gevoerd.

Saumur Blanc La Dame 2012

Voor 100% van de Chenin Blanc gemaakt en voor 100% op nieuw Frans eiken vergist. Uiteraard kun je dat alleen maar doen met zeer geconcentreerde druiven. De druiven worden dan ook speciaal geselecteerd voor deze cuvée. Het resultaat is een bijna Bourgogne-achtige wijn met heel veel intensiteit en verfijning. Doet eigenlijk wat Chassagne Montrachet achtig aan. Opvallend is de verteerbaarheid en de toegankelijkheid van de wijn. Nu al lekker, maar kan zeker nog een aantal jaren mee.

Cabernet de Saumur Rosé Le Troubadour 2014

De rode druif in dit gebied is de Cabernet Franc. Bijzonder is dat hiervan een rosé is gemaakt. Dit betreft al de nieuwe oogst. De wijn is begin maart gebotteld. Deze rosé is gemaakt volgens het procedé “vin de presse”. Dat wil zeggen dat de wijnen een inweking hebben gehad van een dag en daarna geperst zijn. Deze methode creëert vollere en dikkere wijnen dan de “saignée” methode (= de eerste afloop van de rode wijn). De kleur is prachtig bleekrose. Heerlijk fruit in geur, beetje kruidig in smaak. Doet wel iets Provence-achtigs aan. Mooi droog met voldoende charme en rondeur.

Saumur Champigny rouge Le Page 2010

Dit is de rode wijn van de Cabernet Franc druif gemaakt. Cabernet Franc kan als rode wijn stevig en wat groenig zijn. Deze wijn is juist heel toegankelijk en rond. De wijn heeft alleen maar roestvrijstaal gezien. Geen houtrijping. Daarom is deze wijn, sappig, fruitig en lichtvoetig. Ideaal om gekoeld te drinken in de zomer.

Saumur Champigny rouge Le Roi 2008

Ook deze wijn is volledig van de Cabernet Franc druif gemaakt. Maar de druiven komen van andere percelen en zijn later geplukt. De wijn heeft een rijping van 18 maanden op eikenhouten vaten ondergaan. 30 % van de vaten zijn nieuw. Deze 2008 is nu perfect op dronk. Het hout is mooi geïntegreerd en de tannines zijn mooi gerijpt en zacht. Nog steeds wel een stevige wijn met bite maar in prachtige harmonie.

2012_0511wijnflessen0001

Fotogalerij