Domaine Nicole, Languedoc, Vin de Pays

Ik selecteerde de rode, witte en rosé wijn van Domaine Nicole. Ik beschouw deze wijnen als huiswijnen: dus geschikt voor vele momenten op de dag en voor bij de lichte maaltijd of lunch. Deze wijnen zijn afkomstig van een 80 hectare grootte wijngaard in Nicole, vlakbij Pézenas.

Nicole Blanc 2011 Pays d’Oc

De witte Nicole is gemaakt van de diverse druiven: 40% Sauvignon blanc, 30% Chardonnay, 20% Viognier en 10% Picpoul.  Elke druif is apart gevinifiëerd. De druiven hebben een inweking van 4 tot 8 uur gehad voordat ze geperst werden. Een deel van de Chardonnay is op eikenhout gerijpt. De Picpoul is langere tijd gerijpt op zijn droesem. Daarna is de wijn geassembleerd. Door deze opvoeding, heeft de wijn nog enige ontwikkeling nodig. En daarom is de wijn voorzien van een kurk in plaats van een schroefdop. Exotisch in geur en smaak. Complex met citrus en abrikozen tonen. Moois fris met inhoud en balans. Super goed maar op zijn best met nog enkele maanden rijping.

Nicole rosé 2011 Pays Coteaux de Besilles

De rosé komt uit het minigebied Besilles binnen de Languedoc. De druivensamenstelling is Syrah (30%), Grenache (40%) en Cinsault (30%). De oogst is ’s nacht gebeurd om oxidatie te voorkomen.  De rosé is een “saignée” hetgeen wil zeggen dat het eerste sap van de rode wijn gebruikt is voor de rosé. Daarna volgde de vergisting die 3 weken duurde. De rosé is gerijpt op zijn “lie” (droesem) met “batonnage” (roeren) om een optimale smaak te creëren. Het is een rosé geworden met bite, een goede structuur, veel fruit maar niet te zoet.

Nicole rouge 2011 Pays Coteaux de Besilles

De rode Nicole is ook uit het minigebied Besilles. De druivensamenstelling is: Cinsault (30%), Grenache rouge (25%), Merlot (25%) en Carignan (20%). De Carignan en de Cinsault hebben een inweking van 6 tot 8 dagen ondergaan. Het gehele proces wordt uitermate zorgvuldig gedaan om een maximum aan fruit, aroma’s en zachtheid te produceren.  De smaak is dan ook opmerkelijk zacht voor zo’n jonge wijn, met heel veel sap en rondeur. Fluwelig met inhoud.

2012_0511wijnflessen0005

Fotogalerij