Compagnons du Beaujolais

  

BEAUJOLAIS CONCOURS 2016
Het Beaujolais concours 2016 werd gehouden tijdens de culinaire beurs Gastronomie Utrecht in november 2016. Tijdens deze twee-daagse beurs konden alle 100 inzendingen voor het concours geproefd worden. Uit deze 100 wijnen werd door een professionele jury onder leiding van Janna Rijpma – N.O.M.O.H. – www.nomoh.nl (tevens bestuurslid van de Compagnons du Beaujolais) een selectie van wijnen gemaakt die uiteindelijk in de finale zouden staan op basis van hun kwaliteit. Alles in ieders eigen prijscategorie. Elke categorie kreeg zijn eigen winnaar. Ook dit jaar weer viel één van mijn wijnen in de prijzen.
DE REGNIÉ 2015 VAN DOMAINE DES BRAVES VAN FRANCK CINQUIN was gedeeld winnaar in zijn categorie.

FINALISTEN BEAUJOLAIS CONCOURS 2016

                  

 

—————————————————————————————————————————————————————-

Deblokkage Beaujolais Primeur – 19 november 2015

Donderdag 19 november werd de eerste wijn van 2015 gepresenteerd, de zgn. Beaujolais Nouveau. Normaliter ben ik tegen Beaujolais Nouveau omdat in 999 van de 1000 gevallen het ondrinkbare, zure wijnen zijn. Er zijn een aantal uitzonderingen. De Fleurie boer waar ik mee werk, Domaine André Colonge, maakt op authentieke wijze een Beaujolais Villages. Samen met een bevriende relatie proef ik daar elkaar de cuves door om tot een eigen cuvée te komen, vooral gebaseerd op terroir en smaak. Zo is de Cuvée No. 1 ontstaan. Ook de 2015 bied ik dit jaar weer aan. Hij is in diverse wijnhandels in Nederland te koop o.a.:

Wijnhandel Le Grand Cru, Heemstede, Jan van Goyenstraat 12-14

Wijnhandel NAN, Amsterdam, hoek Emmastraat

Kralingse Wijnspecialist, Rotterdam, Lusthofstraat 82C

Wines and More, Leiden, Korevaarstraat

Wijnhuis Oss, Oss, Zaltbommelseweg

Deze cuvée No. 1 Beaujolais villages Nouveau 2015 van André Colonge heeft bovendien op 15 november een GOUDEN MEDAILLE gewonnen onder alle Beaujolais villages Nouveau wijnen. Wederom een winnende wijn in het assortiment. diplo

Verder is het natuurlijk fantastisch dat mijn werk, als voorvechter voor de boeren-Beaujolais bekroond is met vier prijzen tijdens het 1e Beaujolais concours in Nederland in oktober jl. dat gelijktijdig met het Proefschrift Wijnconcours gehouden werd.

De prijswinnaars waren:

In de categorie Brouilly en Côte de Brouilly:
Winnaar:  Brouilly Vieilles Vignes 2014 Alain Michaud

In de categorie: Régnié, St. Amour en Chiroubles:
Winnaar: Régnié 2014 Domaine des Braves, Franck Cinquin

In de categorie Beaujolais blanc:
Winnaar: Beaujolais Blanc XVI Arts 2014 André Colonge & Fils

In totaal waren er 6 categorieën met rode wijnen. Uit de winnaars van deze 6 categorieën werd een overall-winnaar gekozen. Deze wijn mag zich de beste wijn van het hele Concours noemen.

AND THE OVERALL-WINNER IS:  Régnié 2014 Domaine des Braves, Franck Cinquin

 In de finale van totaal 33 wijnen, stonden 9 wijnen van mij. Een professionele jury heeft alle wijnen geproefd:

Brouilly, Prestige V.V. Alain Michaud 2014 (€ 15,50 cons. prijs)

Cote de Brouilly, Dame Guillemette, Domaine Griffon 2013 (€ 13,50)

Morgon, Cuvee de Py, Chateau du Pizay 2013 ( € 14,50 cons. prijs)

Morgon, Les Sybarites, Chateau du Pizay 2013 (€ 14,95 cons. prijs)

Regnie, Domaine de Braves Franck Cinquin 2014 (€ 12,50 cons. prijs)

Saint-Amour, Domaine Matray 2014 (€ 13,50 cons. prijs)

Chiroubles, la Scandaleuse, Domaine metrat 2014 (€ 13,50 cons. prijs)

Chenas, Cuvee Prestige, Domaine Matray, 2013 (€ 15,50 cons. prijs)

Beaujolais Blanc, XVI Arts, Andre Colonge 2014 (€ 13,25 cons. prijs)

Alle finale wijnen werden door een Grand Jury op zondag ochtend 11 oktober geproefd en beoordeeld. De wijnen waren ingedeeld in categorieën en uit iedere categorie komt een winnaar. Bovendien werd er uit alle categorie-winnaars één wijn gekozen worden die zich de overall winner van het Concours mag noemen. Rond 16.30 uur werden de winnaars bekend gemaakt worden in de Olofskapel en de bijbehorende oorkondes werden overhandigd in aanwezigheid van de Prèsident de l’Ordre des Compagnons du Beaujolais, Paul Fourrich.
————————————————————————————————————————————————————-
SOIRÉE LA NUIT DES CRUS – 13 MEI 2015
Het bestuur van de Nederlandse afdeling Compagnons du Beaujolais wil dit jaar de traditie starten om de Beaujolais CRUS in het zonnetje te zetten. We willen laten zien hoe bijzonder deze wijnen zijn. Hun kwaliteit kan tot ongekende hoogten stijgen. Wij willen dit uitdragen, verkondigen en nog veel meer ambassadeurs hiervoor maken, middels een fantastische feestavond, waarin de Beaujolais Crus, maar ook de Franse tradities in het middelpunt staan.

woensdag 13 mei feestavond LA NUIT DES CRUS van 19 – 23 uur.
Locatie: Restaurant Auguste, Maarssen, Straatweg 144.
Inclusief: 4–gangen diner, wijn, water, koffie, Franse chansonnier en andere Franse gezelligheid.
Wij willen één grote familie zijn die avond: de tafels staan in opstelling “tâble d’hôte”.
All-in prijs per persoon: € 75,00.

Wilt u erbij zijn, schrijft u dan per omgaande in, door een retour mail te zenden met het aantal personen. Het bedrag kunt u gelijktijdig overmaken aan de Compagnons du Beaujolais/Mevr. J. Meppelink te Breukelen, IBAN.nr. NL23ABNA0606341811.
Uw inschrijving is definitief na ontvangst van uw betaling. U ontvangt van ons een bevestiging van uw betaling en deelname.

Mogen wij u begroeten? Wij hopen per omgaande van u te mogen horen. Opgave kan d.m.v. een mail aan de voorzitter of de penningmeester.
Namens het Devoir Compagnons du Beaujolais Pays Bas,
Marga van den Heuvel, voorzitter, tel. 0652456724. Email: heuvwyn@gmail.comproeverij mei 2015

Bestuursleden Devoir:
Janna Rijpma-Meppelink, Penningmeester en Communicatie, tel. 0653994157
E-mail: ennovision@planet.nl
Hans Meijboom, secretaris tel. 0683046722 of 0162 692425 Nico Elshof, lid van bestuur, tel . 0104532532
Alain Michaud, lid van bestuur en wijnproducent te Saint Lager, tel. 0033 6 07 81 45 58
Serge Colonge, lid van bestuur en wijnproducent te Lancié, tel. 0033 4 74 04 11 73

 

Masterclass Beaujolais 12 januari 2015 Wine Professional

De Masterclass Beaujolais werd georganiseerd door het Devoir (bestuur) van de Nederlandse afdeling Compagnons du Beaujolais. Een 7-tal importeurs waren gevraagd om mooie, authentieke wijnen in te zenden om de kracht en de charme, de veelzijdigheid van Beaujolais en met name de Crus te laten zien. In totaal werden 17 wijnen geproefd. Bij de Beaujolais werd kaas van Bourgondisch lifestyle geserveerd; worst van het Livar Limburgs kloostervarken van Frank de Rond; speciaal brood van Carl Siegert. De gerechtjes werden verzorgd door Kees Elfring, patron-cuisinier van Restaurant Marius in Amsterdam. Zij allen sponsorden dit evenement belangeloos, waarvoor natuurlijk onze grote dank.

Als klap op de vuurpijl werd de organisator van de Wine Professional, Jan van Lissum, geïntroniseerd in de Orde van de Compagnons. Hij geeft Beaujolais een nieuwe kans om zich te profileren en te manifesteren. Hij werd tot Compagnon geslagen en moest vervolgens uit de grote tastevin een mooie Beaujolais Cru drinken. Dit was de Brouilly 2013 van Alain Michaud, die speciaal voor dit doel in Balthasar (12 ltr. ) werd gepresenteerd.

We gaan hierover in de pers nog veel lezen met als doel dat iedereen ervan overtuigd raakt, dat Beaujolais hip en modern is en bij deze tijd past. Niet te zwaar, heerlijk sappig, in de zomer gekoeld. U kunt u aansluiten bij de Compagnons, door een mail te zenden aan La Maison Blanche.

 

 Wilt u iemand voordragen om geridderd te worden tot

COMPAGNON DU BEAUJOLAIS?

Neem contact op met één van de bestuursleden.

Op donderdag 25 oktober 2012 was het zo ver…. De ORDE VAN DE COMPAGNONS DU BEAUJOLAIS, opgericht in 1947 heeft haar officiële vertegenwoordiging in Nederland. De vereniging met een echt bestuur voor deze ORDRE DES COMPAGNONS DU BEUAJOLAIS – DEVOIR DES PAYS-BAS werd in Rotterdam opgericht en heeft de zetel in het voor Nederland centraal gelegen Bodegraven, ten kantore van de voorzitter Marga van den Heuvel-Hamstra aan de Horstlaan 21 te 2411WE BODEGRAVEN.

De oprichting hier is van wat je kunt noemen een « sateliet » ,  in opvolging van wat sinds kortere of langere tijd al in 23 andere plaatsen is gebeurd, zoals  : New York, Benin, Leipzig, Valencia, Shanghai, Hamburg, Barcelona, Engeland  of  Tchad .

Elke club zet zich volledig in om de streek genaamd « Beaujolais » , vanwege haar cultuur met al het gekunstel en dus ook haar produkten betere bekendheid te verschaffen, de folkloristische wijze van denken, doen en schrijven van  dit schone gebied tot uitdrukking te brengen…..

Daartoe zal de Ordre deelnemen aan en ondersteuning verlenen voor initiatieven op wijngebied, toerisme, hetzij geschreven danwel bedreven middels proeverijen om toch vooral het landschap van de Beaujolais een warm hart te doen toedragen.

De pracht van de wijngaarden, de handel en de industrie van de Beaujolais te promoten middels typerende manifestaties, waarbij het uiten van politieke of religieuze overtuiging wordt geweerd, vormt de basis.

Alle leden streven naar het zelfde lovende doel : goedgunstige bekendheid van de Beaujolais  en het brengen van geluk aan allen die er van mogen proeven.

Tijdens jaarlijks meermalig terugkerende manifestaties worden intronisaties tot Compagnon du Beaujolais van voorgedragen personen georganiseerd met overhandiging van een oorkonde en de tastevin. De spelregels zijn te verkrijgen door kontakt op te nemen met één van de bestuursleden.

Marga van den Heuvel, voorzitter, tel.   0652456724

Janna Rijpma-Meppelink, Penningmeester en Communicatie, tel. 0653994157  e-mail:  ennovision@planet.nl

Hans Meijboom, secretaris, correspondentie  Sara Burgerhartstraat 29 te 4906 JH OOSTERHOUT  NB tel. 0683046722  of  0162 692425 e-mail :  meijboom@orange.fr

Nico Elshof, lid van bestuur, tel . 0104532532

Alain Michaud, lid van bestuur en wijnproducent  te Saint Lager, tel.  +33 6 07 81 45 58

Serge Colonge, lid van bestuur en wijnproducent te Lancié. Tel. + 33 474 041173

foto pers

Afbeelding 1 van 1

Fotogalerij