Italië

segreto-veronelli-2Segreto 2010 IGT Rosso Toscana, Azienda Agrigola Brancatelli

Herkomst: Italië, Toscane

Druivenrassen: 100 % Cabernet Sauvignon

Producent:

De productie is een samenwerking van Pino Brancatelli en Dick van der Meer. In 2005 werd een verborgen stukje wijngaard in de regio Val di Cornia ontdekt. Val di Cornia ligt ten zuiden van Bolgheri, een uur rijden van Piza. Pino Brancatelli streek hier 10 jaar geleden neer om het wijngoed van zijn ouders voor te zetten. Met heel veel liefde voor het terroir, de ambacht en het vak maakt hij nu topwijnen. Vele jaren was hij beroemd restaurateur in Rotterdam met zijn restaurant Brancatelli op de Boompjes.

Wijngaard:

De Segreto wordt gemaakt van slechts 1 ha. wijngaard. Deze is aangeplant in 2007. Een dichte beplanting zoals in Bordeaux en Bourgogne, van 5.500 stokken per hectare, zorgen voor een optimale concentratie en gezonde druiven. De wijngaard ligt in een soort kommetje waardoor hier een microklimaat is ontstaan. De opbrengst is slechts 30 hl. Per hectare vergelijkbaar met Grand Crus uit de Bourgogne.

Vinificatie:

De wijn wordt gemaakt door oenoloog mevrouw Graziana Grassini. Zij was jaren de leerling en assistent van Tacis, de beroemde oenoloog van Sassicaia. Zij heeft nu haar eigen laboratorium en agronoom in dienst om de wijnen volledig van a tot z te begeleiden. Zij wordt wel “lady Sassicaia” genoemd. De wijn wordt volledig biologisch gemaakt maar is nog niet gecertificeerd. Wellicht dat dat in de toekomst gaat gebeuren. Maar voor een opbrengst van 4.000 flessen is dat eigenlijk niet nodig. De wijn rijpt 30 maanden op Frans eiken barriques (225 ltr. ) afkomstig van de tonnellier Taransaud. Een derde van het eiken is nieuw hout. Het eikenhout is afkomstig uit de Tronçais.

Veronelli:

De eerste oogst is 2010. De wijn werd gelijk bij de beste nieuwkomers door Veronelli, de toonaangevende gids in Italië, beoordeeld met 93/100 punten.

Proefnotitie:

Donker zwartpaars van kleur. In geur diepe tonen van zwart fruit, prachtige kruidigheid van het hout, mooi opgenomen in de wijn. Complex in smaak met veel finesse en indrukwekkend veel smaak. Wat laurier, wat cassis fruit en veel zwoelheid. Mondvullend en gul met een lange krachtige afdronk. Voor nu uitstekend, maar kan zeker nog 5 tot 10 jaar bewaard worden, afhankelijk van uw eigen smaak.

segreto-veronelli-1                                                                                                  

Fotogalerij