Spanje

spanje sao del coster

SPANJE – Priorato en Galicië – Saó del Coster – biologisch

Michelle Negrón González en Xavier Barrachina zijn de fantastische wijnmakers op dit minuscuul kleine topdomaine dat ooit door Fredi Torres is opgezet met zwitserse geldschieters. Door de liefde voor de bijzondere wijngaarden in Priorato is dit project ontstaan in 2004.
Er wordt puur op Biologische wijze gewerkt, deels zelfs op bio-dynamische manier. Het is zeer kleinschalig.
In totaliteit wordt er nog geen 30.000 flessen gemaakt. Sinds 2010 is het project uitgebreid met een wijn uit Galicië met de DO Rias Baixas. Doordat Fredi Torres zijn roots hier heeft liggen en zijn liefde voor de Albarino druif heeft men hier wijngaarden aangekocht. Ook hier wordt bio-dynamisch gewerkt. Ondanks mijn Franse inslag kon ik deze zeer bijzondere wijnen niet aan mij voorbij laten gaan.

  1. ”X” Albarino 2013 DO Rias Baixas

Voor 100% van de Albarino druif gemaakt. Volledig biologisch afkomstig van bijzondere bodems van graniet en alluviaal. Geselecteerde gisten worden gebruikt en de wijn rijpt 6 maanden op zijn lies in roestvrij staal.
De wijn krijgt slechts een zeer lichte filtering. In smaak is deze wijn aromatisch en vol, mooi zuur, alles in prachtige harmonie en super elegantie.
Wijnen van de Albarino druif worden gezien als de allerbeste van Spanje.

  1. S de Saó del Coster 2013 DO Priorat

Een blend van Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De druiven zijn afkomstig van bodems met veel graniet en leisteen. Autochtone gistculturen worden gebruikt.
De wijn rijpt 12 maanden op roesvrij staal en eikenhouten foeders.De wijn heeft een prachtige volle dikke smaak, fijne kruidigheid, veel sap en heel veel inhoud.
De finesse van deze Priorato is opvallend fijn en mooi.

  1. Terram 2010 DO Priorat

Een blend van Grenache en Carignan en een zeer klein gedeelte Syrah en Cabernet Sauvignon.
Afkomstig van leisteen achtige bodem. Autochtone gistculturen en een rijping van 24 maanden op Franse eikenhouten vaatjes waarvan 50% nieuw is.
Heel intens en dik. Ruig karakter van de wijn waarin hinten van rozemarijn en thijm te vinden zijn.
Deze kruiden groeien in het wild op de ruige heuvels van Priorato. Ze komen terug in de complexe, dikke smaak met veel inhoud en karakter. Pur sang Priorato zoals het hoort. Groots.

Fotogalerij