Muscadet sur lie 2016 Ch. Du Coing de St. Fiacre, Véronique Günther Chereau

Herkomst: West Loire

Druiven: Melon de Bourgogne, synoniem voor Muscadet

Gebied:

De West Loire in de omgeving van Nantes ligt stevig onder de invloed van de Atlantische oceaan. Vaak wordt gezegd dat Muscadet iets ziltigs in zijn smaak heeft. Dit klimaat zorgt ook voor de ideale omstandigheden voor de Muscadet druif. Het gebiedje Sèvre et Maine is het beste gebied in de Muscadete streek en is genoemd naar de twee riviertjes: de Sèvre en de Maine. In de Muscadet streek zelf, heeft men sinds een aantal jaren rigoureuze kwaliteitsstappen genomen. Zo zijn de rendementen naar beneden bijgesteld en zijn er een aantal Crus in het leven geroepen. Deze Crus hebben hun status verkregen op basis van de bodem die dan met name veel leisteen (schistes) bevat. Deze Crus zijn; Clisson, Le Palllet en Gorges. Er zijn er nog 4 in wording waaronder Monnières St. Fiacre en Châteauthebaud.

Muscadet is het grootste mono-cépage gebied, totaal 8.500 hectaren. Want voor alle Muscadet wijnen is de enige toegestane druivensoort de Muscadet druif, die van origine “Melon de Bourgogne” heet. Deze druif werd in de 17e eeuw door monniken geïntroduceerd in de Loire, nadat strenge vorst alle rode druivenstokken had verwoest. Deze Bourgondische druif assimileerde uitstekend in het Nantais gebied.Sèvrre et Maine, het gebied tussen de twee gelijknamige zijrivieren van de Loire, wordt gezien als het kwalitatief beste gebied van de Muscadet streek. Hier liggen ook alle Crus.

Producent:
Véronique Gϋnther Chereau bezit een drietal châteaux in deze streek. Château du Coing dankt zijn naam aan haar locatie. Het kasteel ln de hoek waar zowel de Sèvre als de Maine stromen. Beide rivieren liggen op het landgoed. Het kasteel is een typisch Loire kasteel dat onder Lodewijk XIIII werd gebouwd, vervolgens in de 18E en 19e eeuw werd herbouwd onder Karel X. Het kasteel ligt in St. Fiacre. De vader van Véronique kocht het domaine in 1973. Het domaine omvat nu 75 hectaren wijngaard. De dochter Aurore, inmiddels 30 jaar, is afgestudeerd oenoloog, en heeft zich inmiddels al 2 jaar bij haar moeder op het domaine gevoegd. Véronique is een gedreven wijnmaakster, die de Muscadet druif in al haar grootheden wil laten zien. Zij maakt een indrukwekkend aantal verschillende cuvées. Nu introduceren wij haar 1e kwaliteit, die net op de markt is.

 

MuscadetVinificatie:

Deze wijn rijpt 9 maanden op zijn ‘lie’ (droesem) op ondergrondse tanks. De lie geeft de voeding aan de wijn. De wijn heeft absoluut geen houtrijping gehad.

Proefnotitie:

Dit is de meest bekroonde wijn van Ch. Du Going. De jaargang 2015 heeft onlangs in Parijs een gouden médaille gewonnen op het concours Général Agricole. In smaak mooi dik, goede structuur, fijn van smaak met wat meloen maar ook citrus. Fris met mooie strakdroge afdronk.

 

Fotogalerij