Rosé Fleur 2018 Provence rosé, Domaine de l’Amaurigue.

 

 

 

 

 
Op zoek naar een eigen wijngaard stuitte de familie de Groot in 1998 op de wijngaard Domaine de l’Amaurigue. Gelegen in het plaatsje Le Luc, in het centrum van de Provence, was deze wijngaard precies wat zij zochten: ruim 140 hectare grond met 43 hectare wijnranken. De boerderij op het Domaine dateert uit 1786 en het landgoed werd in die tijd voornamelijk voor de agriculture gebruikt.

Vanaf 1940 werd de l’Amaurigue voor het eerst als wijngaard gebruikt, en in de jaren die volgden werden de druiven van het landgoed naar de plaatselijke wijncoöperatie gebracht. De familie de Groot heeft de eerste jaren gebruikt om een moderne wijngaard neer te zetten. Men is begonnen met het bouwen van eigen metalen en betonnen cuves die temperatuur gereguleerd zijn en de hoge kwaliteit van de wijn garanderen, zodat de wijnmaker Jean-Marie Quef één van de beste wijnen uit de Provence kan realiseren. Zo werd de oorspronkelijke ‘Vin de Pays’ wijn van l’Amaurigue vanaf de eerste oogst in 2000 een echte ‘AOP’ (Appelation Cote de Provence Protegée) wijn, welke garant staat voor een hoge kwaliteit van de wijn.

Nu, inmiddels 16 jaar later, produceert Domaine de l’Amaurigue zo’n 350.000 flessen per jaar, waaronder ca. 300.000 flessen rosé en de rest rode en witte wijnen. Uiteraard wordt gebruik gemaakt van de druiven uit de Provence: Syrah, Grenache, Carrignan en Cinsault voor de rosé wijn, Cabernet Sauvignon en  Syrah voor de rode wijn en de Rolle (Vermentino genaamd in Italië) voor de witte wijn.

De wijnen hebben reeds diverse internationale prijzen gewonnen, zoals o.a. de Médaille d’ Or op het Concours Général Agricole de Paris en goud tijdens de Decanter World Wine Awards in London voor de rosé. De l’Amaurigue wijnen staan ook op de wijnkaart bij een groot aantal bekende restaurants in Frankrijk, België en Nederland en wordt o.a. geëxporteerd naar de US, Ibiza, Duitsland, Zweden, Taiwan en Australië.

Op het Domaine staat de deur altijd open voor bezoek alwaar de familie o.a. rondleidingen aanbiedt, evenementen organiseert als ‘Art & Vin’, de mogelijkheid biedt tot proeverijen, een ‘campagne lunch’ en huwelijkrecepties. Dit allemaal met prachtig uitzicht over de betoverende omgeving van de wijngaard.

Domaine de l’Amaurigue brengt onder de naam Fleur de l’Amaurigue drie wijnen uit.

Rosé, bestaande uit een assemblage van 80% Grenache en 20% Cinsault. Met zijn prachtige bleekroze kleur, rijke aroma’s van grapefruit, aarbei en klein kruidje is dit een frisse droge Provencaalse rosé op zijn best! Heerlijk als aperitief, evenals bij vele andere gerechten variërend van salades en lam, als quiches, Aziatisch eten en vis.

De witte wijn wordt gemaakt van 100% Rolle (Vermentino in Italië). Deze verrassende wijn heeft circa 6 maanden op Franse eikenhouten vaten gerust. Het resultaat is een zeer smaakvolle wijn met aspecten van honingzoete peren, citroen en een tikje vanille. Een perfecte match in combinatie met kip, vis en romige kazen.

De rode wijn bestaat uit 70 % Syrah en 30 % Cabernet Sauvignon. De wijn rust circa 14 maanden op Franse eikenhouten vaten en heeft het karakteristieke kruidje van de Syrah, gecombineerd met robuuste smaak van cassis en rijpe bessen van de Cabernet Sauvignon. Goed te combineren met rundvlees, lam, couscous en Franse kazen.

Fotogalerij