Syrah Les Vignes d’à Côté 2017 IGP Collines Rhodanien Yves Cuilleron, Noord-Rhône

Herkomst: Noord-Rhône

Druivenras: Syrah

Producent:
Yves Cuilleron behoort tot de nieuwe generatie wijnboeren in de noordelijke Rhône. Twintig jaar geleden, wilde zijn oom de familiewijngaarden – 3 ha. – verkopen. Het gebied zat in het slop en hij had geen opvolging. Yves die een afgestudeerd technisch beroep had, besloot uiteindelijk om voor de wijn te kiezen. Een soort spoedcursus op de wijnbouwschool en daarna veel bijscholing bij andere boeren, ontwaakte bij hem een enorme passie om in dit unieke stuk van de Rhône topwijnen te maken. De wijngaarden waren toentertijd goedkoop en binnen een aantal jaren verwierf hij een 20 tal hectaren wijngaard. Hij was 24 jaar toen hij in 1987 de wijngaarden van zijn oom overnam. Het kostte hem 10 jaar om zichzelf de reputatie als één van de meest dynamische jonge wijnboeren te verwerven. Op dit moment bezit hij 40 hectaren wijngaard, waarvan een aantal op de heuvels van Vienne, tezamen met twee andere grootheden François Villard en Pierre Gaillard. De meeste wijngaarden bezit hij in Condrieu en Saint Joseph. De laatste jaren kocht hij ook wijngaarden in Côte Rôtie en breide hij Condrieu uit. Yves Cuilleron heeft een unieke stijl. Hij maakt ontegenzeggelijk grote wijnen die vooral gedefinieerd worden door de combinatie van concentratie en verfijning. Vooral de garantie van deze topwijnmaker is belangrijk: YVES CUILLERON kun je blindelings kopen. Het is altijd top, ongeacht het jaar.

SyrahVinificatie:
Deze wijn komt van wijngaarden rond Chavanay waar de kelder van Cuilleron gevestigd is (net ten zuiden van Condrieu). De wijn is vergist in open cuves gedurende 2 weken. Daarna heeft de wijn een opvoeding in cuves en barriques gehad en is de wijn al jong gebotteld. Vooral om het fruitige karakter van de wijn te behouden..

Proefnotitie:
De wijn heeft dan ook ongelooflijk veel cassis sap en thijn-achtige  aroma’s.. Hij is bijna romig in zijn structuur met veel hapsap fruit. Heerlijk bij gegrild vlees, maar vooral ook bij allerlei kaassoorten. Een super romige wijn met veel inhoud en smaak.

Fotogalerij