Werkvakantie juli 2014

aug 20, 2014   //   by Marga van den Heuvel   //   Blog  //  Reacties uitgeschakeld voor Werkvakantie juli 2014

Zoals gewoonlijk combineren mijn man Aad en ik onze vakantie met het bezoeken van wijnboeren. Wij vinden dit erg leuk, leerzaam en tegelijkertijd stelt het je in staat op een rustige, wat ontspannender manier, selecties van wijnen te maken bij bekende maar ook onbekende wijnboeren. Vooraf wordt een strikt reisschema gemaakt en worden alle afspraken vastgelegd. Deze reis begon in de Loire bij Saumur. Daar troffen we een Bed & Breakfest in een middeleeuws jachthuis van één van de koningen uit die tijd. We bezochten het nieuwe “wijnpaleis” van Domaine Rocheville. Een prestigieus project: een oude kelder werd gekocht, gerenoveerd en uitgebreid met nieuwe gebouwen. Indrukwekkend. Bovendien zal het de trekpleister van de streek worden, want er kunnen seminars en bruiloften gehouden worden. Professionele proeverijen voor consumenten en professionals. Een bezoek meer dan waard.

In Amboise bezochten we ons vertrouwde contact Damien Delecheneau en Stéphan Mesliand. Daarna door naar de Noord-Rhone alwaar de selectie van Yves Cuilleron werd geproefd.  Zoals altijd top. De selectie wordt uitgebreid met een superieure Crozes Hermitage. In de Beaujolais bezochten we de bekende wijnboeren Alain Michaud, Serge Colonge en Bernard Metrat. Ook Ch. de Pizay is altijd de moeite waard om weer de nieuwe wijnen door te proeven. Deze wijnen zitten inmiddels allemaal standaard in het assortiment.

Daarna door naar de Bourgogne. Gezien alle verschrikkelijke berichten die we al uit de pers hadden vernomen, wilde ik graag zelf onderzoeken wat de actuele status in het gebied is. De hagel heeft voornamelijk de appellaties Beaune, Pommard en Volnay geraakt. Een beetje Meursault en nog wat minder in Puligny Montrachet.  Deze oogsten zijn vaoor 80 % vernield. Een enorme klap voor deze, vooral, kleine wijnboeren. Maar ook de rest van de oogst zal klein zijn. En dat betekent dat men 3 kleine oogsten achter elkaar heeft. Met grote moeite vind je nog partijen witte Bourgognes die de moeite waard zijn en waarvan de prijs nog interessant is gebleven. De allocaties bij zowel Jean-Jacques Confuron en Domaine Arlaud zijn miniscuul en komen derhalve niet op de Najaarsproeverij. De wijnen zullen aan eerdere kopers aangeboden worden.

Al met al weer een geweldige reis die voor de nodige inspiratie heeft gezorgd.

U kunt geen reactie meer plaatsen

Fotogalerij