Wijnrecensies

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

VGC – Arrangementswijnen – juli 2017

 

Domaine des Braves, Régnié, Frankrijk 2016 – 8 – pnt.

Zoon Franck maakt op dezelfde manier wijn als zijn vader Paul. Deze is de uitvinder van thermo-vinificatie, met als doel veel dikte in fruit en smaak te creëren.

Door de most snel te verwarmen en daarna weer terug te koelen wordt dit effect bereikt. Bijzonder is de fluwelige textuur die de wijn hierdoor krijgt.

Gamay; verleidelijke geur, duidelijk gamay, rijp donker fruit, sappige aanzet, mooie kruidigheid, mals van smaak, opwekkend, fijne textuur, lengte (13%)
La Maison Blanche € 14,50

 

 

 

VGC  – Huiswijn – Prijs /kwaliteit – juni 2017

 

Rosé de Soirée, Château de Pizay, Beaujolais, Frankrijk 2016 – 7,5 – pnt.

 Volledig gemaakt van gamay als saignée. Geen hout, alleen roestvrijstaal. Vroeg gebotteld om fraîcheur te behouden.

Gamay; intense aromatische geur, voldoende sap, crispy, goede zoet-zuurbalans, pittige zuren en bite, doordrinkbaar, mooie slanke afdronk(13%)
La Maison Blanche € 9,90

 

 

 

 

VGC – Premium Selection – mei 2017

 

Wit

Niederhäuser Felsen Steyer Riesling trocken, Paul Anheuser, Nahe, Duitsland 2015

– 7,5 – pnt.

Afkomstig van steile hellingen met porfierbodem. Eén jaar rijping op grote, oude houten foeders. Heeft zowel alcoholische als malolactische gisting gehad.

Riesling; duidelijke rieslingtonen, expressief, veel sap, mooie zoet -zuurbalans, vullend, gerijpt fruit, geconcentreerd, licht kruidig, pepertje met veel lengte (12,5%)
La Maison Blanche € 15,95

 

 

VGC – Premium Selection – april 2017

 

Les Vermots Dessus, Château de la Charrière, Savigny les Beaune, Frankrijk 2015 – 8 – pnt.

Eigendom van Yves, de broer van Vincent Girardin. Na de verdeling van het ouderlijke domaine werd Ch. de la Charrière gekocht. Inmiddels staat de zoon Benoît aan het roer. Volledig op hout vergist, 20% nieuw hout.

Chardonnay; frisse geur- en smaakaroma’s, sinaasappelschilbittertje, sappige aanzet, schoon, opwekkend, fijn, licht ziltig (13%)
La Maison blanche € 25,50

 

 

 

 

 VGC  – Huiswijn – Prijs/ kwaliteit– maart 2017

 

Teramas, Domaine Astruc, Limoux, Frankrijk 2015 – 7,5 pnt.

Volledig op hout vergist plus 9 maanden rijping op een combinatie van Amerikaans en Frans eikenhout. Wijnmaker is Jean-Claude Mas, wiens filosofie het is om ‘de oude wereld en de nieuwe wereld te combineren’. Dat vind je in deze wijn terug.

95% chardonnay, 5% mauzac, biologisch; verfijnde neus, goed sap, opwekkend, licht boterig, mooie zuren, fijn pepertje op het einde, licht crèmige ondertoon, interessante blend, hout goed gedoseerd, gastronomische wijn (14%)
La Maison Blanche € 12,75

 

 

 

 

VGC – Overige wijnen – december 2016

 

Domaine des Braves Franck Cinquin, Régnié, Frankrijk 2015

– 7,5 – pnt.

 Gamay; mooie neus, typisch gamay, verleidelijk, toegankelijk, mooi sap, verfrissend, mooie zuren, complex, kruidige finale, goed vulling, smaakvol, goede spanningsboog, veel lengte (13,5%)
La Maison Blanche € 14,50

 

 

 

 

VGC  – Huiswijn – Prijs/ kwaliteit – december 2016

 

André Colonge, Beaujolais Villages, Frankrijk 2016  – 7,5 – pnt.

Deze tirage primeur is op een klassieke manier gemaakt. Bovendien afkomstig uit de graniet wijngaarden in het noorden. Een serieuze wijn met inhoud is het resultaat.

Bovendien kan de wijn nog goed ouderen, getuige de excellente 2014 die nog beschikbaar is.
Gamay; paars uiterlijk, intense geur, mooi sap, goede zuren, fris, toegankelijk, schoon, doordrinkbaar, heel veel lengte (13%)
La Maison Blanche € 9,95

 

 

 

VGC  – Huiswijn –  Prijs/ kwaliteit – september/oktober 2016

 

Domaine des Oliviers, Vignerons Catalans, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2015 – 8- pnt.

Het bijzondere terroir van graniet en kwarts en de bijzondere ligging in het plaatsje Vinça aan de voet van de Mont Canigou gebergte zijn gunstig voor vooral de oude carignanstokken (80%) die hier topkwaliteit voortbrengen.

Carignan vieilles vignes, grenache noir; uitnodigende geur, fris, stevig donker fruit, straffe zuren, sappige aanzet, goede zoet-zuurbalans, schoon van smaak, kruidige onderlaag, veel lengte (14%)
La Maison Blanche € 9,95

 

 

 

 

VGC – Verrassingen / Nouveautés – augustus 2016

 

Muscat Cuvée Louis Klipfel, Domaine Klipfel, Alsace, Frankrijk 2014  – 8 – pnt.

Droog gevinifieerde muscatwijn. Geen houtgebruik. Door de ligging in Barr meer zandgronden.

Muscat; uitgesproken muscatgeur maar goed gedoseerd, honingdropjes, anijs- en venkelassociaties, geur- en smaaktonen komen overeen, goede zoet-zuurbalans, licht spritzig, zeer verteerbaar, evenwichtig, strakke zuren en knappe finale (12,55)
La Maison Blanche € 18,50

 

 

 

 

VGC – Premium Selections – Juli 2016

 

Wit

Véronique Günther Chéreau, Muscadet de Sèvre et Maine – Monnières St. Fiacre, Frankrijk 2010 – 8 – pnt.

 

Volledig van de melon de bourgogne gemaakt. De wijn heeft 3 jaar op zijn lie gerijpt op ondergrondse tanks. Geen houtgebruik.

Melon de bourgogne; brede, aromatische geurwaaier, mooi sap, rijke muscadet, mooie drogende slotakkoorden met mandarijnbitters, verrasssend, wat anders, veel lengte (12,5%)
La Maison Blanche € 17,95

 

 

VGC – Arrangement – juni 2016

 

X Albariño, Sa del Coster, Rías Baixas, Spanje 2014 – 7,5 pnt.

Wijngaarden in bezit van de Priorato producent. De wijn rijpt 1 jaar op zijn lie alvorens gebotteld te worden. Zeer laag rendement.

Albariño, biologisch; duidelijke aroma’s van de druif, redelijk volle expressieve geur, combinatie van florale en fruitige tonen, schone aanzet, hoge frisse zuren, opwekkend smaakpalet, opvallende grapefruittonen, goede lengte (14,5%)
La Maison Blanche € 17,95

 

 

 

 

 VGC – Premium Selection – mei  2016

 

S de Saó del Coster, Saó del Coster, Priorat, Spanje 2014 – 8 – pnt.

Van wijngaarden die met paard en ploeg bewerkt worden. Nauwelijks tot geen houtgebruik. De moderne versie van priorat maar met heel veel inhoud.

Garnacha, mazuelo, biologisch; veel en diep van kleur, pure geur, eerlijke ongekunstelde priorat, mooi gerijpt fruit, hoge zuren, kruidige onderlaag, verrassend levendige voor priorat (12,5%)
La Maison Blanche € 21,50

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————–

Wijnproeverij voor het goede doel november 2015.
bubbels nov 2015-1 Collage_Wijnactie_Soroptimistenclub

ProudWoman Monday  november 2015 | Marga
bron: http://proudwoman.nl/

foto ProudwomanMarga van den Heuvel (63) is getrouwd met Aad (69) en eigenaar van La Maison Blanche.

Marga is net terug uit Bordeaux. ‘Het was zalig; ik heb gesproken met wijnboeren en de omgeving bezocht. Ik heb zelfs in een grote ton druiven gestampt. Dat ambachtelijke gebeurt bijna nooit meer, dus die kans moest ik waarnemen. Ze gaan een heel bijzondere wijn maken, speciaal voor ons.’

Energie
Marga zit al haar hele leven in de wijnsector, maar 3,5 jaar geleden startte ze haar eigen business. ‘Ik houd me vooral bezig met het ontwikkelingsproces.’ Met haar sociale vaardigheden is Marga daar de juiste persoon voor. ‘Ik sta open voor veel meningen en geef iedereen een kans. Natuurlijk trek ik daarbij wel mijn eigen conclusies.’ Deze dynamische vrouw is altijd bezig. ‘Vaak ben ik zelfs energieker dan de jonge mensen in mijn omgeving.’ Haar actieve aard wijt ze deels aan genetische aanleg, deels aan de tijd dat ze in loondienst werkte. ‘Ik werd geacht in de buitendienst te werken en reed heel Nederland door; ik was vaak heel lang onderweg.’ Momenteel is ze lid van een service-club (Soroptimist International) die geld inzamelt voor goede doelen. ‘Dat kost energie, maar ik vind het erg leuk.’

“Ik vind het heerlijk als ik iets kan uitleggen en mensen nieuwe dingen kan vertellen en laten zien”

Innovaties
Marga organiseert vaak wijnproeverijen. ‘Ik vind het heerlijk als ik iets kan uitleggen en mensen nieuwe dingen kan vertellen en laten zien. Als ze enthousiast reageren, dan geeft dat veel voldoening en energie.’ Marga verbaast zich regelmatig over innovaties in de wijnsector. ‘Ik update mijn kennis door wijngebieden te bezoeken. Zo zijn ze nu bezig met een hightech installatie die signalen de lucht in kan sturen om wolken te deformeren. Hagel en regen zijn heel schadelijk voor druiven. Met deze techniek dwarrelen regenwolken boven een wijngebied zo uit elkaar. Zo zijn er elke keer weer nieuwe uitvindingen en ontdekkingen. Ik vind dat enorm inspirerend; de kwaliteit van een wijn is afhankelijk van honderdduizend kleine dingen die samen een mooi product maken.’

Eten en drinken
Deze bourgondische vrouw wil nog heel lang doorgaan binnen deze sector. ‘Mijn werk en privéleven gaan volledig in elkaar op; mijn werk is mijn hobby. Ik heb een echtgenoot die ook heel veel van eten en drinken houdt. We koken, eten en drinken graag samen met vrienden. Dat is natuurlijk niet los te zien van mijn werk. We houden van op vakantie gaan, van de natuur en ik zwem graag en speel golf.’ Sporten doet Marga overigens puur voor haar plezier. ‘Ik sjouw alle wijnflessen zelf, dus ik hoef in principe nooit naar de sportschool!’

“Eten en drinken met vrienden is het meest gezellige dat er is”

Op haar 60e werd Marga opnieuw zelfstandige. ‘Voorheen werkte ik dagelijks van acht tot zeven. Ik was voortdurend onderweg naar de andere kant van het land. Nu rijd ik minder heen en weer. Het is nu beter te behappen en veel relaxter. De proeverijen of beurzen zijn soms in het weekend. Dan pak ik in de week een vrij dagje. Thuis kan ik gewoon mijn ding doen, voor de website kan ik thuis schrijven. Ik woon in een heerlijk huis, het is gezellig en we hebben een soort opkamertje. Ik ga heel graag op pad, maar ik kom ook heel graag weer thuis.’

Nog lang niet oud
Oud voelt Marga zich nog lang niet. ‘In de geest sowieso niet, maar in mijn lijf voel ik het soms wel. Ik kan niet alles meer; ik moet bijvoorbeeld echt geen grote struik meer uit de tuin proberen te halen. Doordat ik actief bezig ben, is mijn geest energiek en jong. Ik laat me inspireren door mensen die ik bezoek en door leuke klanten. En ik heb een oneindig grote passie voor mijn vak. De belangrijkste les die ik geleerd heb is dat het ongelofelijk belangrijk is om iets te doen dat je ontzettend leuk vindt. Natuurlijk is het fijn als je daar ook je geld mee kunt verdienen. Daar krijg je heel veel energie van. Ik heb een mooi leven, een leuke echtgenoot, gezellige vrienden en ik werk met een product waar mensen blij van worden. Eten en drinken met vrienden is het meest gezellige dat er is.’
Tekst: José Verwaal
———————————————————————————————

Inspirator van de maand september 2015
bron: http://proudwoman.nl/

proostVul de glazen bij: 7 wijntips voor een verrukkelijk najaar!
In de nazomer genieten we nog even na – van de lange zomer die wederom veel te kort leek, van onze zongebruinde huid, van de zonnestralen die door de steeds kaler wordende bomen schijnen. De zomer gaat langzaam over in de herfst. Een seizoen vol warme kleuren, herfstige gerechten en gloedvolle wijnen. Van zomer op je bord naar herfst in je glas. Draai het geestrijke vocht nog maar even rond, laat de geur op je inwerken, vul de glazen maar bij. Het is tijd voor wijn. Goede wijn.

Marga van den Heuvel, vinoloog en eigenaar van La Maison Blanche is een echte fijnproever. Zij test, selecteert en importeert met zorg de lekkerste exclusieve Franse wijnen voor chique horecagelegenheden. Deze wijnkenner – bij – uitstek drinkt het liefst een witte wijn als aperitief en bij de maaltijd een glaasje wit of rood. ‘Ik vind het drinken van een glas wijn nog steeds een feestje!’

Deze vinoloog geeft voor ProudWoman 7 wijntips voor een verrukkelijk najaar. Ook mogen wij een heerlijke Saumur blanc La Dame 2011 van Domaine Rocheville weggeven. Deel nu jouw favoriete wijnmomentje en maak kans op deze voortreffelijke Saumur Blanc. Proost!

Herfstgerechten
Pompoen, kastanjes en paddenstoelen: het is weer herfst en de natuur voorziet ons van smakelijke producten. Bij pompoen past een mooie Viognier uit de Noord-Rhône, kastanje combineert goed met een fruitige wijn zoals Saint Amour of Chiroubles en paddenstoelen smaken nog beter met een glas houtgerijpte witte bourgogne, zoals Bourgogne les Planchottes 2012 van Francois d’Allaines. 
“kastanje combineert goed met een fruitige wijn zoals Saint Amour of Chiroubles”

Confit de canard
Een echt herfstgerecht is confit de canard met haricots verts en pommes fondantes. Hierbij past de Saumur blanc La Dame 2011 perfect bij. Dit is een houtgerijpte Chenin blanc wijn die mooi gerijpt is. Deze wijn bevat prachtige honingtonen en gekonfijte ananas, maar is toch droog in de afdronk. Kans maken op deze wijn? Deel jouw favoriete wijnmoment met ons!

Wijnmaker
Veel mensen checken uit welke streek een wijn komt. Marga vertelt dat qua herkomst niet alleen de streek, maar ook de producent heel belangrijk is: ‘Zet twee wijnboeren uit dezelfde streek naast elkaar, proef hun wijn en je weet dat er verschil in kwaliteit is. Uit dezelfde druiven kan je wijnen van een heel verschillend allure produceren.’
“Uit dezelfde druiven kan je wijnen van een heel verschillend allure produceren”

Bourgogne en Beaujolais Crus
Marga’s specialiteit zijn de Franse wijnen. ‘Ik importeer vooral Bourgognes en Beaujolais. Beaujolais Cru is uitermate geschikt voor het najaar. Een volle wijn die niet te zwaar is, met een knipoog naar de Bourgogne. Bovendien bevat de wijn een mooi zuurtje. Een beetje zuur in wijn is nodig om tegenwicht aan gerechten te bieden. Marga: ‘Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een kaasplankje zware wijnen nodig heeft, maar dat is niet zo. Bij het vet van de kaas past een elegantere wijn met een beetje zuur juist heel goed. Vier bekende Crus zijn Fleurie, Morgon, Moulin-à-Vent en Brouilly. Wie uit wil pakken met minder bekende wijnen presenteert Chenas, Saint Amour of Chiroubles.

Zure wijn?
Een belangrijke opmerking van deze vinologe: ‘De toevoeging ‘Cru’ aan Beaujolais is Cruciaal! In november wordt de bekende Beaujolais Primeur gepresenteerd als een ‘Franse Nieuwe’. Marga: ‘Beaujolais Primeur wordt snel gegist, snel in een fles gestopt, kortom: het is een supersnelle wijn zonder karakter. Je hebt alleen maar zuur in je glas: je kiezen vallen uit je mond.’ Marga adviseert de Primeur in de gracht te gooien en de Crus te omarmen. Desondanks is een zuurtje in je wijn niet altijd slecht, vertelt Marga. Goede zuren horen in de wijn, houden smaken vast en is dé tegenhanger voor het vet in gerechten. Zo kun je mooie combinaties met gerechten maken.
“Beaujolais Primeur wordt snel gegist, snel in een fles gestopt, kortom: het is een supersnelle wijn zonder karakter”

Zalm met rode wijn
Veel mensen combineren zalm met witte wijn, maar een rode wijn als de wijn van de Cabernet Franc druif combineert mooi met gebakken zalm. Wijnen van de Cabernet Franc druif vind je in de Loire in Saumur. De Saumur-Champigny Le Roi 2009 van Domaine de Rocheville smaakt bijvoorbeeld voortreffelijk met zalm.

Wijnproeverij
Organiseer op een frisse herfstavond eens een wijnproeverij met vrienden en familie. Laat iedereen een fles wijn rond het thema meebrengen en houd als ware wijnproevers in de dop een exquise proeverij.

Meer proeven? Bezoek 11 oktober 2015 het Concours des Grands Vins de beaujolais – Pays Bas in de Olafskapel van het Barbizon Hotel in Amsterdam. Zie www.concoursdubeaujolais-paysbas.com

Een wijncursus volgen? Zie www.wijninstituut.nl/aanbod/cursus/start-met-wijn-swen-1-smw
Tekst: José Verwaal

————————————————–
NRCweekend  zaterdag 15 november 2014
Vergeet de Primeur
Harold Hamersma bevindt zich in het naturistenkamp van de Beaujolais. Harold Hamersma
De tijd dat op het raam van iedere supermarkt, slijter of wijnspeciaalzaak een banier hing met ‘Le Beaujolais Primeur est arrivé!’ lijkt passé. Als straks op de derde donderdag van november wereldwijd officieel het startschot klinkt dat Beaujolais’ jeugdwijn weer geschonken mag worden, zal dit in Nederland nauwelijks nog doorklinken.Morgon Hamersma
Op zich is dat merkwaardig. Net nu we hier de smaak te pakken beginnen te krijgen van licht gekoeld rood met een wat lager alcoholpercentage, keren wij het de rug toe.
Nu is die afkeer niet uit de lucht komen vallen. Ik heb al eens gepubliceerd dat het gros van de Beaujolais Primeur al tenminste een decennium kwalitatief ver onder de maat is. Primeur – dat tekent voor dertig procent van de productie – heeft de positie van Beaujolais ondermijnd. De betere Villages-kwaliteit en de tien crus worden over één kam geschoren. Ook die worden steeds moeilijker verkocht. Ter illustratie: van de 36 miljoen geproduceerde liters in 2010 is 27,5 miljoen liter verkocht.
Maar in de regio is nu een groep pleitbezorgers opgestaan voor biologisch-dynamisch wijngaardenieren die fan zijn van de gamaydruif. Inmiddels geniet een aantal daarvan zelfs al wereldfaam, zij het vooral nog in professionele kring.Onlangs verzamelde een klein gezelschap in Brasserie van Baerle, een Amsterdams restaurant dat Beaujolais een warm hart toedraagt. Daar vond een ‘studieproeverij’ plaats waar wijnen van natuurvorsers blind geproefd werden, naast die van andere kleine kwaliteitsproducenten. Zo namen achtereenvolgens biopausen Foillard, Lapierre, Breton en Métras het op tegen Vincent, Matray en Michaud. Conclusie: na het beoordelen van dertig wijnen uit crus als Régnié, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Brouilly en Morgon blijkt dat er sprake is van twee volstrekt verschillende stijlen. Hetgeen aan de proeftafel overigens ook resulteerde in twee kampen: Puur Natuur tegen The Best of the Rest. Ik vond mijzelf terug in het naturistenkamp. Toch is er sprake van een overall winnaar. En dat is de Beaujolais-streek zelf. Het startschot voor kwaliteit heeft geklonken.
Régnié 2012 Guy Breton, desmaakimporteur, 16,30 euro; Morgon 2013 Cuvée Nature Marcel Lapierre, wijnvriend.nl, 17,90 euro; Chénas Cuvée Prestige 2013 Lilian Matray, lamaisonblanche-wijnen.nl, 14,50 bij afname van 6 flessen
———————————

Wijnproeverij Sorroptimisten bij De Watergeus
sore 3

7,5 Château de Pizay, Beaujolais, Frankrijk 2012
Eenderde van de wijn heeft 6 maanden hout gehad. Daarna nog 6 maanden cuve. Deze combi zorgt voor een elegante stijl.
trosjeChardonnay; invloed van hout is klein bittertje aanwezig, maar niet dominant, mooie zuren geven de wijn bite, levendig, goede fraîcheur, veel lengte (12,5%) La Maison Blanche € 13,758 Domaine Matray, Saint Amour, Frankrijk 2012
Afkomstig van de kleinste appellatie onder de Crus du Beaujolais. Zeer mineralige bodem, die zorgt voor levendigheid en spanning in de smaak.
trosjeGamay; paarse kleur, framboosachtige tonen in geur en smaak, toegankelijk. evenwichtig, mooie zuren, fruit staat voorop, lekker rood voor in de zomer, opwekkende zuren, lieve wijn (13%) La Maison Blanche € 14,95fd 3* Heritage, Cháteau de la Vieille Tour, Bordeaux Blanc, Frankrijk 2011
Voor 50% van sauvignon en 50% van sémillon gemaakt. Volledig op nieuw hout vergist en 9 maanden gerijpt op de lie. De barriques zijn 400 liter. Hierdoor wordt het hout niet te dominant in de wijn.
trosjeSauvignon blanc, sémillon, biologisch, veel kleur, goede geurwaaier waarin beide druiven goed verweven zijn, rijke volle aanzet, inbreng van barrique is vrij intens,rijpe en complexe wijn met licht kruidige toets, serene maaltijdwijn(13%) La Maison Blanche € 16,758 Vieilles Vignes, Domaine Matray, Juliénas, Frankrijk 2012
Lilian en Sandrine Matray zijn de 5e generatie van dit familiedomein in de Beaujolais, waar nog altijd op traditionele wijze wordt gewerkt. Deze wijn is afkomstig van ruim 50 jaar oude stokken.
trosje Gamay; echte Beaujolais geur, geur en smaaktonen komen overeen, smaakvolle aanzet, gevolgd door middenpalet met zwart fruit, goede expressiviteit puur van smaal, rechtlijning, veel lengte (13%) La Maison Blanche € 14,95PROEFSCHRIFT MAART APRIL 148- Domaine des Braves, Paul Cinquin, Régnié, Frankrijk 2012
De jongste van de 10 Crus du Beaujolais. Gevinifieerd met thermovinificatie, waardoor de wijn een extreme dikke fruitstructuur heeft plus een fluwelen textuur.
trosjeGamay; vrokelijke kleur, duidelijk gamay in geur en smaak, sympathieke aroma’s, levendig van smaak, hint van cassisfruit in combinatie met laurier, licht pepertje, schoon en doordrinkbaar (13%) La Maison Blanche € 14,50proefschrift mesliand7,5La Pindorgerie, Stéphane Mesliand, Touraine, Frankrijk 2012
Een kleine wijnboer met slechts 14 ha. Is ‘enconversion’naar biologisch. De wijngaarden zijn hoger gelegen, waardoor een optimaal aroma-zuurverhouding ontstaat.
trosje Sauvignon blanc, biologisch; groene primaire rinse appel, goede typiciteit, frisse aanzet, goed toegankelijk, schonend en zuiver, voldoende lengte (14%)La Maison Blanche € 9,95proefschrift nov dec 138- Dame Guillemette, Jean-Paul Vincent, Côte de Brouilly, Frankrijk 2011
Uitsluitend afkomstig van de hellingen. Wijnstokken van +50 jaar oud. Rendement van 15 hl/ha. Zeer bijzondere bodem. Geen houtrijping.
trosjeGamay; veel kleur, overduidelijk gamay-aroma’s in geur en smaak, zwart fruit op de voorgrond, aardse ondertoon, frisse mooie balans (12,5%) La Maison Blanche € 14,95proefschrift brouilly8+Tradition, Alain Michaud, Brouilly, Frankrijk 2011, Brouilly Tradition 2011 Cru du Beaujolais
Alain Michaud heeft veel wijngaarden met zeer oude stokken. Deze cuvée is voor twee derde gemaakt van 60 jaar oude stokken. Daarna rijpt de wijn nog een half jaar op grote houten foeders.
trosjeGamay; fraaie kleur, mestige geur in eerste instantie, schoon en puur, fruit versus zuren, levendig, licht pepertje,goede balans, verteerbaar (13%)La Maison Blanche € 14,957,5 Roz’ Bulles Méthode Traditionnelle, André Colonge & Fils, Beaujolais VQPRD, Frankrijk NV
Van de Gamay druif een mousserende wijn gemaakt. Tweede gisting op fles, 6 maanden gerijpt in de kelder en daarna gedegorgeerd. De wijn is zacht droog voor een groot publiek.
trosjeGamay; veel mousse, zeer fruitig, prettig smaakpalet, doordrinkbaar, toegankelijk, commercieel, goed bij salades en als aperitief, heel verfrissend en verteerbaar (12%) La Maison Blanche € 17,75Mijn wijnWijn fascineert ons allemaal. Sommige wijnen zijn ons op het lijf geschreven, andere verbazen of verrassen ons. De ene wijn vergeten we nooit meer, de andere drinken we graag bij de maaltijd. In MIJN WIJN vertellen telkens twee professionals welke wijnen hen bezighouden.Marga van den Heuvel, www.lamaisonblanche-wijnen.nlAllereerste wijnervaring
Eerste wijninkoopreis naar Bordeaux met mijn toenmalige werkgever. Allereerste bezochte château Cos d’Estournel. Nog steeds een van mijn favorieten, maar wel een beetje duur geworden.
Laatst gedronken wijn
Château Léoville Barton 2004 St Julien. Nu perfect.
Lekkerste wijn ooit gedronken
Chambolle Musigny 1er Cru Les Amoureuses 1991 Comte de Voguë.
Duurste wijn ooit gedronken
Château Petrus 1990, uit vat op het château.
Niet duur maar waanzinnig lekker
Bourgogne Pinot Noir Roncevie 2007 van Domaine Arland. Is eigenlijk Gevrey-Chambertin maar nooit officieel als zodanig geclasseerd. Helaas niets meer beschikbaar. Ook niet van de 2010.
Meest ondergewaardeerde wijn/druif/streek
Gamay – Beaujolais Crus. Ik ben net met een waar Beaujolais Crus-offensief begonnen, om de boeren in Beaujolais de eer te geven die ze verdienen.
Leukste wijnstreken om te bezoeken
Beaujolais en de Douro vallei.
Meest verrassende wijn-spijscombinatie
Zacht gebakken moten zalm met Cabernet Franc uit de Loire.
Markante wijnmaker
Alain Meunier van Domaine Jean-Jacques Confuron.8- Stécia, Domaine De Cres Ricards, Coteaux du Languedoc/Terrasses de Larzac, Frankrijk 2011
28 hectare groot domein, sinds 2009 in bezit van Jean-Claude Mas. Terroirexpressie en duurzame teelt zijn sleutelwoorden. De wijngaarden liggen in het hart van de Cru Terrasses du Larzac, vlak bij Montpelliet.
trosjeSyrah,grenache, carignan; veel kleur, aangename geur, soepel en intens in aanzet, veel donker fruit, kruidig en peperig, uitstekende balans, goede prijs-kwaliteit, plezierig (15%) La Maison Blanche € 10,60
————————————————-
La maison wijnen‘Vondsten’ beschreven in Duijker’s maandmagazine augustus 2013La maison wijnen2Als je toch gespaard hebt voor een mooie witte Bourgogne, ga dan ook voor een beste. Dus geen gewone Chablis-in-de-aanbieding, maar een Chablis Premier Cru van een gerenommeerde producent. Zoals de Chablis 1er Cru Vaulorent 2010 van Fèvre-Fèvre. Ofwel Gilles en Nathalie Fèvre die 42 hectare bezitten binnen Chablis (en ongeveer een derde van al hun druiven aan de coöperatie leveren). Hun Vaulorent won bij herhaling medailles en andere distincties. Terecht, want de 2010 smaakt op stijlvolle wijze multidimensionaal: fris mineralig, behoorlijk vol, een tikje gekruid en met subtiele fruittonen van groene vruchten en citrus.Chablis 2011
Chablis Premier Cru Fourchaume 2011
Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2010
Chablis Premier Cru Vaulorent 2010
Chablis Grand Cru Les Preuses 2010La maison wijnen1La maison wijnen4La maison wijnen5
La maison wijnen3Sancerre is vooral bekend, zoniet wereldberoemd, om zijn knisperend droge witte wijnen van de Sauvignon Blanc. Maar binnen dit Loire gebied groeit ook wat Pinot Noir, waaruit sympathieke rode wijnen en rosés worden bereid. Het plegen
enigszins frisse, elegante wijnen te zijn, perfect op een warme dag. Een geslaagd voorbeeld is de Sancerre Le Grand Fricambault 2011 van Domaine André Neveu. Dat met zijn dertien hectare gevestigd is in het ook om zijn geitenkaasjes befaamde valleidorp Chavignol (foto). In de tamelijk lichte rode wijn ontdek je een kenmerkende frisheid, evenals rijp fruit van bessen en rode vruchtjes. ’Lekkere wijn, welke is het?’ zei mijn vrouw spontaan toen ook zij ‘m te proeven kreeg.Sancerre Blanc Le Grand Fricambault 2012
Sancerre Rouge Le Grand Fricambault 2011
Sancerre Blanc Les Longues Fins 2012Vondst 11In de maart editie 2013 van de website van Hubrecht Duijker staat onderstaand artikel over de nieuwste BEAUJOLAIS CRU:  Régnié 2011 Domaine des Bravesimage002Le vin et le vélo zijn de grote passies van Beaujolais-boer Paul Cinquin. Op het nu door zoon Franck geleide, 11 hectare bestrijkende Domaine des Braves, in Régníé-Durette, maakte hij niet alleen naam met zijn wijnen, maar ook door daar vanaf 1984 Les RetrouvaillesetCochonailles te organiseren, een jaarlijkse, opmerkelijke, gul besprenkelde reünietoer van vaak beroemde oud-wielrenners. Die trouw kwamen: Hinault, Merckx, Thévenet, Zoetemelk en anderen. Ook Tour de France fanaat Tonny Eyk is bij herhaling van de partij geweest. Eigenlijk net zo opmerkelijk is de Domaine des Braves Régnié 2011, een mondvullende, bijna corpulente cru die vrolijk over de tong fietst met rijk zwart fruit. Beaujolais specialiste Marga van den Heuvel haalde de 2011 naar Nederland en biedt hem op www.lamaisonblanche-wijnen.nl aan voor €14,50. Je kunt daar ook adressen opvragen van enkele wijnspeciaalzaken die de ‘brave’ Beaujolais verkopen.Wine Spectator november en december 2012 – 37/12Bekijk hier de wijnrecensie van novemberBekijk hier de wijnrecensie van decemberThe Wine Advocate – Nr. 200 / April 2012‘It’s hard to know where to start with these new releases from Il Poggione, as every wine I tasted was strikingly beautiful. This is a great showing from father and son team Fabrizio and Alessandro Bindocci. Il Poggione’s Brunello di Montalcino remains one of the most fairly priced, ageworthy wines on the planet. Readers may want to take a look at my video interview with Alessandro Bindocci posted on www.erobertparker.com for more on Il Poggione.’Rosso di Montalcino 2010 – 91 PointsThe 2010 Rosso di Montalcino captures the essence of this great Montalcino vintage. An elegant, expressive bouquet gives way to layers of vibrant fruit in this energetic, totally polished Rosso. After several years of experimenting with a more accessible style of Rosso, Il Poggione has moved back to making the firm, structured style of Rosso for which the estate is famous. Fabrizio and Alessandro Bindocci showed me their 2010 Rosso after all the Brunellos from vintages 2006-2010, plus several older vintages including 1983, 1991, 1998 and 2003. No matter, the 2010 Rosso was great. Anticipated maturity: 2012-2030.Brunello di Montalcino 2007 – 94 Points The 2007 Brunello di Montalcino is flat-out sexy. Layers of dark red fruit caress the palate in this round, voluptuous Brunello. Sweet roses, violets, mint and spices appear later, adding further complexity. The 2007 boasts striking inner perfume, radiant fruit and silky, super-refined tannins. Readers are going to have a hard time keeping their hands off this extraordinary wine. As great as the 2007 is today, it will be even better in a few years’ time. This is a fabulous showing from Il Poggione. Anticipated maturity: 2017-2037.Brunello di Montalcino 2006 Riserva Vigna Paganelli – 97 PointsThe 2006 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is huge, powerful and totally implosive. The seductive allure of the 2007 is nowhere to be found. Instead, the 2006 is built on a serious spine of formidable tannin and dark red/black fruit. Hints of tar, licorice, rose petals and tobacco inform the powerful, virile finish. The 2006 is going to require considerable patience, but it is clearly a jewel of a wine, even at this early stage. Anticipated maturity: 2016-2046.Brunello di Montalcino 2007 Riserva Vigna Paganelli – 96 + PointsThe 2007 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is a huge wine bursting with fruit. Powerful tannins provide the backdrop as the 2007 shows off its dazzling power and density. Rarely have sensuality and structure been so evident in a young Brunello. The 2007 is going to require considerable patience but it is a stunning wine. The long, explosive finish is utterly captivating. Anticipated maturity: 2022-2047.Zie voor meer informatie: www.tenutailpoggione.it

Fotogalerij